Achtergrond

Hét leukste evenement van 2014!

Na een eerste succesvolle editie van de Culinaire Dinertocht in Den Haag in 2013 werd de organisatie meerdere malen verzocht of het evenement ook in andere binnensteden kon worden georganiseerd. Na beraad is uiteindelijk besloten de stap te zetten en het evenement ook naar Leiden te brengen. “Leiden, de stad van ontdekkingen!” heeft er sinds dit jaar een mooi jaarlijks terugkerend evenement bij. De eerste editie vindt dus plaats op zaterdag 13 september. Deze dag zal dus in het teken staan van culinaire verwennerij. Bij een voortvarende verkoop zal de organisatie – in nauw overleg met de topkoks – in aanloop naar de zaterdag mogelijk gaan besluiten ook de zondag open te stellen voor deelname.

De rondvaart duurt maximaal 1,5 uur en gedurende deze ronde zal een gids zorgen voor uitleg met betrekking tot de vele bezienswaardigheden en de historie van de stad. Leiden is na Amsterdam de grootste waterstad. Het historische stadscentrum wordt verbonden door oude grachten en groene singels, waardoor deze stad zich heel makkelijk laat ontdekken vanaf het water. In de zomer zijn de grachten en singels dan ook gevuld met een bonte mix van boten die in het Leids “peurbakken” worden genoemd.

Tijdens de Culinaire Dinertocht wordt u door de ervaren schippers van Stichting De Leidse Rederij langs al deze peurbakken én rijke geschiedenis van de stad geleid. U stapt op bij Brasserie de Poort, gevestigd in de Zijlpoort en één van de twee nog overgebleven vestingpoorten. Met de start van de vaartocht, maakt u dus direct kennis met een stukje geschiedenis.

We varen weg via de passantenhaven en onder de Grote Havenbrug door, één van de 88 bruggen die Leiden kent. Het bijzondere van deze brug is, dat het een rolbasculebrug is. Uw schipper vertelt u graag wat dit is. Aangekomen op de Oude Vest, varen we langs de Leidse Schouwburg, het oudste theater van Nederland. Een stukje gloednieuwe geschiedenis zien we op de Beestenmarkt, onze tweede culinaire stop. De oplettende kijker herkent dit als de locatie van het Glazen Huis 2011. Voor onze derde culinaire stop varen we door richting het Rembrandtpark waar de oude Kweekschool voor de Zeevaart staat. Vroeger was dit het internaat voor opleiding tot matroos, de Jantjes van Leiden. En nou hoor ik u denken...

We varen nu uit de grachten naar één van de bekendste singels, de Witte Singel. Bekend om de Hortus Botanicus en de Sterrewacht. Na onze vierde stop varen wij terug richting het centrum via het smalste en meest spookachtige stukje van de vaarroute, het gangetje. Aangekomen op de Nieuwe Rijn passeren we de imposante Koornbrug en het Stadhuis. Het vijfde uitgiftepunt bereiken we via de Visbrug. Dit is de oudste brug over de Rijn in Nederland. Via het Waterplein, waar de Nieuwe en Oude Rijn bij elkaar komen, varen we terug naar het startpunt.

Het evenement valt ook in 2014 binnen de Leidse Festivalperiode. Er is die periode veel te doen in de Leidse binnenstad. Bijna te veel om op te noemen, maar allemaal mooie visitekaartjes voor de stad. Op de zaterdag is het de landelijke Open Monumentendag. Dit zal vele tienduizenden mensen doen trekken naar de binnenstad van Leiden.
De Culinaire Dinertocht verwacht ook nog lang deel te kunnen uitmaken van dit zomeraanbod. Het aanbod is divers van aard, maar hebben een belangrijke overeenkomst: ze dragen allemaal bij aan de bloei van de stad.

De Culinaire Dinertocht, het leukste evenement van 2014! Gezellig, lekker èn leerzaam en een mooie reden om vaker èn langer terug te komen naar de mooie stad Leiden. Mis het dus niet!