Achtergrond

Hét leukste evenement van 2014!

Na een eerste succesvolle editie van de Culinaire Dinertocht in Den Haag in 2013 werd de organisatie meerdere malen verzocht of het evenement ook in andere binnensteden kon worden georganiseerd. Na beraad is uiteindelijk besloten de stap te zetten en het evenement ook naar Amsterdam te brengen. Amsterdam, de hoofdstad van Nederland, heeft er sinds dit jaar een mooi evenement bij. De eerste editie vindt dus plaats op zaterdag 30 augustus, het weekend van De Uitmarkt. Deze dag zal dus mede in het teken staan van culinaire verwennerij. Bij een voortvarende verkoop zal de organisatie – in nauw overleg met de topkoks – in aanloop naar de zaterdag mogelijk gaan besluiten ook de zondag open te stellen voor deelname.

De rondvaart duurt maximaal 1,5 uur en gedurende deze ronde zal een gids zorgen voor uitleg met betrekking tot de vele bezienswaardigheden en de historie van de stad. De klassieke schepen vertrekken vanaf de pittoreske Brouwersgracht (steiger Herenmarkt), op loopafstand gelegen van het Centraal Station. Hiervandaan vertrokken in het verleden de trekschuiten naar Haarlem en aan de Herenmarkt is het West Indisch Huis gelegen, waaruit Nieuw Amsterdam (het huidige New York) door de West Indische Compagnie werd bestuurd.

Vanaf de Brouwersgracht varen de schepen de Prinsengracht op. Hierbij passeren we de Noordermarkt, waar de eerste pottenmarkt ter wereld is gestart. Vervolgens varen we langs de Jordaan, het beroemde Anne Frank huis, de Westertoren en het favoriete winkelgebied '9 straatjes'. Na de korte stop, op de hoek van de Leidsestraat met de Prinsengracht, varen we langs het Amstelveld en passeren we de beroemde Reguliersgracht (bekend om zijn 7 bruggen).

Aan het einde van de Prinsengracht draaien we de Amstel op richting Stopera, waarbij Koninklijke Theater Carré en museum de Hermitage zullen worden gepasseerd. Tegenover de Stopera zullen de gasten aan boord de 'dansende huisjes' zien langs de Amstel, vervolgens passeren we De Kleine Komedie, bekend om zijn bijna dagelijks wisselende programmering. We zullen langs het chique De l'Europe varen, nog steeds eigendom van de familie Heineken. Om vervolgens onder de langste brug van Amsterdam te varen, de brug van de Munt. Na de Munt komen de schepen op het Singel en passeren de beroemde Bloemetjesmarkt van Amsterdam, maar ook de oude ROXY.

Voorbij het Koningsplein varen we langs 't Spui, bekend om z'n vele goede cafés zoals Hoppe, Zwart en Dante. Er zal gevaren worden langs het kantoor van Rederij de Nederlanden en museum Yab Yum. Op het Singel passeren de schepen de Torensluisbrug, waar in het verleden de stadsmuur heeft gestaan en waar een gevangenis stond (resten daarvan zijn nog steeds zichtbaar onder de brug). Voorbij de Koepelkerk en de poezenboot draaien de schepen weer de Brouwersgracht op, om af te meren bij de steiger van de Herenmarkt. Deelnemers hebben dan kunnen genieten van een mooie Dinertocht.

Het evenement valt ook in 2014 binnen de Amsterdamse Festivalperiode. Dit weekend wordt de stad Amsterdam tijdens De Uitmarkt bezocht door een 500.000 bezoekers. Het zal derhalve bruisen in de stad en dus ook op het water. Er is dat weekend dus veel te doen in de Amsterdamse binnenstad. Bijna te veel om op te noemen, maar allemaal mooie visitekaartjes voor de stad. De Culinaire Dinertocht verwacht ook nog lang deel te kunnen uitmaken van dit zomeraanbod. Het aanbod is divers van aard, maar hebben een belangrijke overeenkomst: ze dragen allemaal bij aan de bloei van de stad.
De Culinaire Dinertocht, het leukste evenement van 2014! Gezellig, lekker èn leerzaam en een mooie reden om vaker èn langer terug te komen naar de mooie stad Amsterdam. Mis het dus niet!